Jumpy/Scudo avtodom

Začel/a gregor, November 03, 2025, 08:37:36 DOPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

gregor

Scudo 1.9TD avtodom Burow Alibi, nov predelan v avtodom v nemški firmi Burow.
Ima skoraj vse kar imajo veliki :-) 
Dvižna streha, stojna višina, postelja zgoraj in spodaj, plinski štedilnik, umivalnik voda, gretje, kompresorski hladilnik, dodaten akumulator.
Potrebna je operacija/presaditev srca, želja je da se obenem še klima vgradi.
Evasion 2.1TD 1999
Fiat Ulysse 1.9TD 1995, Fiat Scudo 1.9TD 1999, Fiat Scudo 1.9TD 1998 Avtodom
Zelena Xantia Berline 1.9TD
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61
Naprodaj veliko rabljenih delov za Xantio

Čojko

Pa bo šel še en teden dopusta,... korajžen si, ni kaj.

frediz

Bravo!
Obilo sreče ob operaciji, potem pa veselja s potovanji ...
Poročaj kaj s fotomaterialom ...

gregor

Zaenkrat ni fotomateriala.
Homologacija je urejena.    Zdaj pa začnem šraufat motor.

Za namig, če bo še kdo kako eksotiko uvažal. Veliko lažje je, če ima avto že evropsko homologacijo.
Ta scudo je kot osnovno vozilo še ni imel.
Pri avtodomih je dobro še, če ima tudi kot avtodom evropsko homologacijo. (dodatna ploščica predelovalca z E**** oznako)

Posledično je bilo potrebno delati posamično odobritev, pridobiti TÜV mnenje o skladnosti z evropskimi direktivami... kar je zneslo malo več eur.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Transplantacija se je pričela.
Donator motorja je xantia, na kateri je bila ca 40 T km nazaj menjana glava.
Donator sestavnih delov za transplantacijo klime bo P806.

Trenutno se v Avstriji prodaja en takle avtodomek, kot je naš. Če slučajno kdo išče...
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Od včeraj končno na cesti.
Se je precej zavleklo, ker se je vmes pojavilo še nekaj stvari za uredit, ki jih prej nisem predvidel.

Kaj več napišem na kak dan, ko bo slabo vreme.
Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61

gregor

Sovoznikovo klop je doniral tovorni Expert letnik 2006. (3točkovni sredinski pas imajo samo letniki 2004-2006).  Ker je bila osnovna verzija tovornega vozila homologirana za 2 oz 3 osebe, glede na to, ali je bila v vozilu klop ali enojni sedež, ni bilo ovir za spremembo. S tem sem res izgubil prehod med sedežema v zadnji del kabine, vendar je sedaj v avtu dovolj prostora za 3 otroke. Ko bosta samo še tamali dve hoteli zraven na dopust, bom montiral nazaj enojni sedež.

Donator motorja je Xantia, menjana je bila glava motorja pred 40t km.Donatorja klimatske naprave 806 hdi in Ulysse 1.9TD.
Avto je bil torej kupljen z okvaro motorja. Predvidevam, da  je tesnilo glave prepihalo, ali je šla glava. En cilinder ni imel kompresije, ko  se je avto malo segrel, je na izpuhu belo kadil.Predvidevam, da so se nekaj časa tako vozili, zato iz dosedanjih izkušenj sumim, da je tudi ojnica malenkost zvita. Zato sem menjal celi motor, ki je bil že doma navoljo.
Osnovni motor od Xantie je enak, vse ostalo pa je treba prestavit iz starega motorja. Tudi tubina je bila slaba, od xantije ne paše, dobil sem drugo rabljeno od scudota.Alternator sem vzel od Xantie, ker je močnejši.Izpušni kolektor je bil zvit, treba ga je bilo poravnati.Sklopka je bila že pred kratkim menjana. Zamenjal sem zajlo sklopke.Nov vodni hladilnik. Nov termostat. Nekaj novih cevi za oddušek/oljne hlape. 
Boschpumpo sem želel pustiti originalno, ker je bila pred kratkim obnovljena. Žal je bil mehanik pri montaži boschpumpe površen in je slabo zategnil boschpumpo, en vijak zadaj je manjkal, zato je od tresljajev počilo ohišje boschpumpe. Sicer bi verjetno (vsaj nekaj časa) funkcioniralo tako, ampak ker sestavljam avtodom, s katerim bom šel na daljše relacije, nisem želel tvegati, in sem vzel boschpumpo od Xantije, ki smo jo dali preventivno obnoviti.
Vodna črpalka, zobati jermen, šponerji, mikrojermen .... vse novo. Vodna črpalka je že spuščala.Na motorju sem menjal še oba semeringa na glavni gredi. 
Klima...v donatorju 806 je bila še napolnjena, zato sem uparjalnik, hladilnik, cevi, kompresor... vse vzel od 806. Pred tem je seveda klima mojster izčrpal hladilni plin. 
Donator 806 je imel digitalno klimo, katere nisem želel.  Zato sem krmilni del in kabelski snop vzel od Ulysseja z ročno klimo.  Škatla za gretje z grelcem je ostala originalna, je enaka pri vseh avtih, menjal sem samo del, kjer vstopi zrak, skupaj z odtokom za kondenz.  Avti s klimo imajo običajno dva ventilatorja, zato sem na požarni steni moral narediti luknjo na za to pred predvidenem mestu in dodati levi ventilator.Od konektorja kabelskega snopa za prezračevanje se signal na scudotu brez klime izgubi, zato je treba vijoličen kabel 8054 napeljati preko tlačnega stikala (pin 1 in 2)   na sušilcu-filtru klime  do kompresorja. Ni potrebno vleči novega kabla čez požarno steno, v kabelskem snopu sta dva kabla rezerva (oznake R1 in R4), ki se končata pri akumulatorju oz pod varovalkami v kabini. 
Ventilatorja hladilnika sem vzel iz Ulysseja, ker sta močnejša zaradi klime. Interkuler sem vzel iz 806, ker je boljše ohranjen. Iz 806 sem vzel tudi stranske plastike ob hladilniku, ki usmerjajo zrak, da ne more iti mimo hladilnika.

Na podvozju sem menjal še desno roko in končnik ter eno manšeto na polosovini.Potrebno je bilo tudi sanirati nekaj začetne rje na podvozju, pragovih, notranjih blatnikih.  Kompletno zaščito podvozja bom izvedel kasneje.
Montiral sem večje sprednje zavore iz 806. 
Na tehničnem pregledu so me opozorili, da regulator zavornega učinka ne deluje pravilno, ker bi morale zadnje zavore malo močneje zavirati. S to težavo se je že prejšnja lastnica v Avstriji ukvarjala, ampak so verjetno napačno diagnosticirali problem in menjali zavorne bobne, pakne, zavorne cilindre. 
Nedolgo nazaj so bili menjani zadnji amortizerji, vendar so vgradili napačne-predolge. Avtomobili do nekje 07.1997 imajo krajše amortizerje, ker je vpetje na zadnjem mostu drugače narejeno. Verjetno jih je zavedlo, ker je avto prva registracija 1998, izdelan pa je v začetku 1997.Čakam ustrezne zadnje amortizerje, hkrati bom montiral tudi  ojačane zadnje vzmeti, ker prazen avto stoji naravnost, ko dodam še nekaj teže zadaj, pa se posede.
Izmerjena teža na tehničnem s šoferjem, brez vode, 1/3 goriva... 1800 kg. Vredu je. Me je bilo strah, da bo težji. NDM je 2220, torej načeloma ne bom šel čez. 

Evasion 2.1TD 1999
Lada Niva 2.4D
2x Nissan Patrol Y61