CX - testi, članki, zapisi

Začel/a gigo, Februar 02, 2007, 07:47:54 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

LuCit

Registracija ostane taka kot je, zavarovanja pa pla?a? samo 10%, samo ?e hoče? certifikat se moraš včlanit v enega od oldtimer klubov. Poraba cx 20 je pa okoli 10l+-.

madman

Aha.Kaj pa ?e ga primerjamo z gs 1.3. kakšna pa je tam poraba in kakšne so razlike med avtomobiloma razen moči in dol?ine?

LuCit

ja za 1.3 nevem vem pa da 1.2 porabi le malo manj(9l/100km) od cx 20.

rok.si

oj, dobro uštiman GS 1.2 s 5 stopenjskim menjalnikom porabi poleti med 7 in 8 litri, pozimi pa kak liter ve?. To je nekaj relacije in nekaj vsakodnevnega drajsanja. 1.3 GS pije ?e manj in ob?utno boljše gre. Na 3000 km dolgi relaciji s polno naločenim avtom nam je 1.3/5p GS porabil okroglo 7 l/100km.

garac

A.M. 5.5. 1987 Cx ne bo ve? najhitrej?i serijski dizel
[SIGPIC][/SIGPIC]  
http://www.izposodiorodje.si/

GSclub

o porabi GS pritrjujem roku. po?re?nej?i so GS s 4 stopenjskim menjalnikom, sploh ob hitrej?i vožnji, saj je 4. prestava zelo kratka in si takoj v visokih obratih. prevozil sem po dobrih 50tkm z GS 1,2 s 5p menjalnikom ter z GSA 1,3 prav tako s petstopenjskim menjalnikom, povprečna celoletna poraba pri obeh je okrog 7,7.

LuCit

ja no 5 stopenjskih pa kar mrgoli ane:BigThumbs:pa 1.3 so bile zelo dobre mašine zato jih je pa tudi toliko ostalo

rok.si

1.3 niso bili nič kaj slab?i motorji od drugih, ?e je le imel ?ofer občutek za vožnjo in vzdrževanje. 1.3 motor ima v nizkih obratih precej ve? moči, pa se da to zlorabljat - v hrib s ?etrto prestavo pri 2000 obratih, samo zračno hlajenje tega ne tolerira prav dolgo, motor se za?ne pregrevatm olje se razred?i in odmi?ne gredi se obrabijo. Kriza je poleti ali pa spomladi, ko so ljudje pri višjih temperaturah ?e vedno vozili z zimsko masko.

Ima pa tudi vi?jo kompresijo kot 1.2 in ne mara nizkooktanskega goriva. Skratka - ?e poznaš njegove ?ibkosti se boš dolgo vozil z njim. Brez vzdrževanja in s ciglom na gasu pa takointako noben avto ne gre ve?no ;-)

5 stopenjskih menjalnikov res ni bilo v nekdanji Jugoslaviji ampak ?e se res potrudi? ga ?e nekje izvoha?.

LuCit

Jaz se ne spoznam na gs-e preveč pa sem napisal to kar vem, vem pa da se je večina mojih sogovornikov ki imajo gs-e pritočevala nad porabo in ravno nasprotno je pri cx-u 20.

GSclub

Lucit, res je, GSov niso delali s 5p menjalniki, predelat ga moraš sam. tudi GAjev je bila večina s 4p, vendar s podalj?ano 4. prestavo. GSAji 1,3 so imeli večinoma 5p menjalnike - 2 varianti: s krajšimi in daljčimi prestavnimi razmerji. v GS(A) paše tudi menjalnik od oltcita.
GSov 1,3 je po moji oceni ostalo proporcialno podobno, kot jih je bilo pri nas prodanih glede na ostale modele. je pa ta model za obnovo menj atraktiven zaradi skromnej?e opreme, slab?ih materialov in videza notranjosti ...
v 30 letih pa? večina avtov pride pre?, nekatere zavr?ejo, drugi imajo karambol, nekateri zgnijejo, nekaterim gre tudi mašina. mehaniki in lastniki pravijo, da je veliko GSov ?lo na odpad, ker se lastniki niso odločili za precej drago menjavo tesnil na motorjih, ki so puščali recimo liter olja na 1000km (posledica takšnega puščanja olja pri GSu so lahko zelo nevarne -  mastni diski in s tem slabo zaviranje oz. zaNašanje pri zaviranju). tudi ventili pri teh motorjih niso samonastavljivi - ?e jih koliko toliko redno ne ?tela?, hitro katerega skuri?. slabo olje in pregrevanje povzroči hitro obrabo odmičnih gredi. za pregrevanje je poleg vzrokov, ki jih je Naštel rok, krivo ?e opuščanje ?iščenja oljnega hladilnika. veliko (biv?ih) lastnikov govori tudi o doseganju hitrosti 170 km/h ali ve? - pri GS 1,3 pomeni to 7000 obratov in ve? ...

Gox

En zapis o luksuzni limuzini. Cx prestige :-), letnik 1976.

Septembra 1975 je ta skromen katalog napovedal prihod CX-a Prestige.

garac

Kako je z rezervnimi deli za youngtimerje? Zmagal je volvo 240, tako po dobavljivosti, kot cenovno
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

sem bral en članek o karavanih

Citroen Cx karavan je (74-91) je bil z skoraj 5 metri najdaljši evropejec. Brez velikih predelav je bil reševalno ali pogrebno vozilo
[SIGPIC][/SIGPIC]  

garac

tole so zapisali na žurnal24, so cx uvrstili med najpožrešnejše avte

Citroën CX 2400 GTi (1978; 2,4 l/128 KM)
Eksplozivni citroën s 128 KM. v zameno jemlje 17 litrov.
[SIGPIC][/SIGPIC]  

Citroenovc

Po moje so brihte mal pomešali SM pa CX ... CX je bil v 70ih primer varčnosti (glede na velikost in rang avtomobila), SM pa primer pijanca brez meje (kar ga je ob energetski krizi tudi navsezadnje pokopalo) ...

Kar se karavanov tiče - CX in XM karavan sta po uporabni prostornini prtljažnika dolgo veljala za največji evropski karavan - vsak v svojem času, seveda. Me pa zanima kako se odneseta v direktni medsebojni primerjavi ...
OK

LP
Primož