Rumene luči...da ali ne...

Začel/a gule, December 08, 2014, 07:29:43 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

rumene zarnice

porabljam, svetijo dobro
9 (40.9%)
porabljam, svetijo slabo, a s kulske
4 (18.2%)
e uporabljam, svetijo slabo
7 (31.8%)
seeno mi je, kaksne so
2 (9.1%)

Skupno število članov, ki so glasovali: 22

gule

V BiH lahko imaš rumene luči...evo še izvod iz zakona o varnosti v prometu

(1) Za
vrijeme
upravljanja
motornim
vozilom
danju
na
vozilu moraju da budu upaljena kratka svjetla
.
(2)
U
vremenu
od
prvog
sumraka
do
potpunog
svanuæa
(
noæu
), kao
i
danju
u
slučaju
smanjene
vidljivosti, na
vozilu
u
saobraæaju
na
putu, osim
svjetla
iz
stava (1) ovog
člana
, moraju
da budu upaljena svjetla za osvjetljavanje puta,
i
to na
:
1) vozilu
na
motorni
pogon
-
osim
na
biciklu
sa
motorom,
lakom
motociklu
i
na
motociklu
bez
bočne
prikolice
-
najmanje
dva
bijela
ili
žuta
svjetla
na
prednjoj
strani
i
paran
broj
crvenih
svjetala na zadnjoj strani
;
2) biciklu
sa
motorom, lakom
motociklu
i
na
motociklu
bez
bočne
prikolice
-
najmanje
jedno
bijelo
ili
žuto
svjetlo
na
prednjoj strani
i
najmanje jedno crveno svjetlo na zadnjoj strani
;
3) biciklu
-
jedno
bijelo
svjetlo
na
prednjoj
strani
i
jedno
crveno svjetlo na zadnjoj strani
;
4)
zaprežnom
vozilu
-
najmanje
jedno
bijelo
svjetlo
na
prednjoj
strani
i
najmanje
jedno
crveno
svjetlo
na
zadnjoj
strani,
ili
samo
jedna
svjetiljka
koja
je
izraðena
tako
da
se
s
prednje
strane
vozila
vidi
bijelo
svjetlo,
a
sa
zadnje
strane
vozila
crveno
svjetlo
.
(3) Ako
se
na
zaprežnom
vozilu
jedno
svjetlo
nalazi
na
prednjoj
strani,
a
drugo
na
zadnjoj
strani, ta
svjetla
moraju
da
budu
postavljen
a
na
uzdužnoj
osi
vozila
ili
na
njegovoj
lijevoj
strani,
a
ako
se
na
zaprežnom
vozilu
nalazi
samo
jedna
svjetiljka,
ona mora da bude postavljena na lijevoj strani vozila
.
(4)
U
uslovima
iz
stava (2) ovog
člana
zaprežno
vozilo
mora
da
ima
i
dva
katadiopter
a
crvene
boje,
simetrično
postavljena
na
zadnjoj
strani
vozila,
a
bicikl
-
jedan
katadiopter
crvene
boje
na
zadnjoj
strani
i
po
jedan
katadiopter
žute
ili
narandžaste
boje
na
svakoj strani pedale
.
(5) Kad
vozilo
na
motorni
pogon
vuče
jedno
ili
dva
priklju
čna
vozila, na zadnjoj strani posljednjeg
priključnog
vozila
moraju
da
budu
upaljena
najmanje
dva
crvena
svjetla,
a
ako
širina
priključnog
vozila
iznosi
više
od 1,60
m
, na
prednjoj
stra

Lovro

Lepo, a kdo iz glave ve, kako je s tem po novem v SLO? Se mi ne da brat paragrafov, raj une rumene žarnce u kanto *uknem :emot77:
Lp. Lovro

Dosedanja vsakdanja citroenova vozila:
Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

andraž

Dovoljene so za vozila s prvo registracijo MISLIM da pred letom 1980. Se je pisalo o tem že nekje na forumu.

superca13

Citat od: andraž;195196Dovoljene so za vozila s prvo registracijo MISLIM da pred letom 1980. Se je pisalo o tem že nekje na forumu.

Tole Andraž  mislim da ne drži več.

Veljavno je zagotovo tole:
Svetloba prednjih žarometov spredaj: BELA
Svetloba meglenk spredaj: BELA ali RUMENA
svetloba luči zadaj: RDEÈA

Na staromodnikih ne bo verjetno nihče težil, če so luči rumene.
Kaki XM, ZX, Xantia...pa ti znajo odredit izredni tehnični pregled...
ali pa tudi ne...pač na koga naletiš. Rumeno v žarometih namreč uradno ni dovoljeno.

superca13

En pravilnik, mislim da Pravilnik o delih in opremi mot. vozil je povozil vse stare uredbe,  tudi tisto, kjer jebila ta registracija pred 1980 napisana noter.

Jaz sem hotel nekak homologirat rumene luči(vsaj dolge) na XM...in dobil odgovor, da v kolikor dobim od zastopnika uradno potrdilo, da je imel avto ob prvi registraciji v SLO originalno rumene luči in da je s tem izpolnjeval vse takratne predpise in norme...potem bi jih lahko celo homologiral.
Vemo pa, da je Citroen SLO rumena stekla MORAL odstranit iz vseh novih AX-ov., BX-ov XM-ov...ker niti eden ne bi tehničnega naredil.
Tako da tako potrdilo dobit ni bilo niti teoretično možno.:-)

LP
S

vinotoc

Vse je tako, kot ste napisali zgoraj. Izjema so starodobna vozila, ki imajo to vpisano v prometno. Ta lahko imajo vse, kot so imela vozila tistega časa.
Lahko imajo rumene žarnice, lahko imajo nehomologirane, nesnemljive kljuke in še kaj...
Iz prakse obeh mojih starodobnikov in potrditev tega vsega, od nadzornika na tehničnem pregledu.
LP Vinotoč.
Veter v laseh in pesek v zobeh
Sem Prlek in se mi ni treba delati Francoza.

sušo

Jih uporabljam - rumenke - že celo večnost v A seriji. In sem zadovoljen s svetlobo.
Tud na Visi sem jih imel. Kitajske H4. Svetile turbo močno.

Lovro

Citat od: vinotoc;195219Izjema so starodobna vozila, ki imajo to vpisano v prometno. LP Vinotoč.

Se pravi, homologirana kot starodobniki. To pa moja Žaba je. Bom marca res, iz golega firbca, sprobal, kako zgleda ponoči. Mogoče bo kaj bolje, ker so večje luči od spačka ali HY.
Lp. Lovro

Citroen (Cimos) BX 16TRS Mk1; 1986 (1994-1996),  Citroen BX 15RE Mk2; 1988 (2004-2005), Citroen Xantia 1.8i 16V VSX; 2000 (2005-2012), Citroen C5 III 2.0HDI Confort; 2009 (2011-2016)

Citroenovi starodobniki:
Citroen (Cimos) 2CV6; 1975 (1999-2009), Citroen DS19M; 1965 (2009-2015), Citroen ID20; 1971 (2016-2020), Citroen TA 11B; 1953 (2021...)

amipick

Navadit se je treba,nič drugega.Res da svetijo malo slabše kot bele,ampak ko se oko navadi,so 1A.Jaz jih imam v vseh avtih in svetijo dobro.Lih tolko,da ne bojo vsi kontra pisali.Dovoljene pa so do oktobra 1982,po zadnjih podatkih ni sprememb.
CITROEN-CX
CIMOS-Dak

Čojko

Ne vem ce je ravno tako. Po prejšnjem zakonu je bilo res tako, da so vozila, ki so bila prvic registrirana pred nekje decembrom 1982 lahko imela rumene, vendar je nato z novo zakonodajo in vstopom v eu star zakon zamenjal nov, v katerem pa nisem uspel nikjer dobiti člena, ki bi to dovoljeval.
Tako, da bo najbrž veljala ta, ki jo omenja vinotoc, če sploh velja. Vinotoc, ali lahko navedeš zakonodajo oz. člen, ki to dovoljuje?
če je temu res tako, sa najbrž lahko vsi starodobniško registrirani oz. zavarovani citroeni šlepajo na ta zakon, ne da imajo dejansko vpisano starodobno vozilo v prometnem.

Čojko

vidobbb

na tehničnem na AMD mi je naprava za pregled luči zaznala in potrdila dovolj močne žarnice. Ponoči se pa tiste bele črte z rumenimi lučmi vidijo idealno.Za kaj pa misliš, da so bile včasih črte za oznako roba cestišča rumene.Še posebej pa v dežju.Ko pa zapelješ v tunej,šentviški,je pa itak vse rumen.zakon.

gule

Ja pa ko se voziš za belim avtom ne veš ali je bel, ali rumen...

Lovro

@Èojko

Pri GS-u zgleda precej bolje. Mogoče zaradi večjih luči? S spačkovimi se precej slabše vidi ali pa je takrat temna deževna noč naredila svoje. Daj ob priliki probat še v kaki zoprni temni deževni noči. Sem firbčen, kako se bo pri GS-u videlo, bolj ali bo švoh.
Lp. Lovro

Citroenovi starodobniki:

gule

Pri Gsa se tudi slabše vidi...so bile notri bele, zdaj dal rumene...slabše vidim...